|

Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie?

Solliciteren kost veel tijd en moeite. Daarom is het natuurlijk altijd fijn als je daarvoor beloond wordt doordat een organisatie ervoor kiest om jou aan te nemen. Maar het kan ook zo zijn dat je niks meer terughoort over je sollicitatie. Misschien ben je niet de juiste kandidaat uit de vele die hebben gesolliciteerd. Dat kan en dat is helemaal geen schande. Stuur je vaak sollicitaties en wordt je telkens niet aangenomen, dan wordt het vervelend en dan moet je sterk in je schoenen staan, wil je niet aan jezelf gaan twijfelen. Teleurstelling hoort bij het leven en komt iedereen tegen dus ook jij! Maar hoe kan je daar nou het best mee omgaan? 

Raak niet in paniek

Na de zoveelste afwijzing, ga je vaak in de stress zitten en stel de jezelf de vragen als: ‘wat doe ik verkeerd? ‘Kom ik nu nooit de juiste baan tegen’? Wanneer de emoties de overhand nemen, is het goed om voldoende tot rust te komen en even alles te relativeren. Ga even iets leuks doen. Probeer de mindere ervaringen met het solliciteren even te vergeten. Morgen weer een nieuwe dag en probeer ook te beginnen met nieuwe verse positieve  gedachte. 

Reageer op de afwijzing

Wanneer je bent afgewezen door een organisatie heeft men vaak een negatief beeld van die organisatie. Dat is niet geheel onterecht, maar je ze in ieder geval bedanken dat zij de tijd hebben genomen om jouw sollicitatie te bekijken. Ook kun je daaraan toevoegen dat je wellicht voor een eventuele volgende vacature in aanmerking wil komen. Hieraan merkt de desbetreffende organisatie dat je erg gemotiveerd bent en graag bij hen wil komen werken. Dit vergroot je kansen doordat een sollicitatieprocedure voor bedrijven veel tijd in beslag neemt terwijl jij al hebt aangegeven dat je gemotiveerd bent en graag in aanmerking wilt komen, om voor de organisatie te gaan werken. 

Zet feedback om in positiviteit

Het is moeilijk om de feedback die je terugkrijgt van een afwijzing mee te nemen in de volgende sollicitatie. Maar wel het beste, hou vol ondanks de obstakels. Probeer dit om te zetten in positiviteit. Elke afwijzing brengt je dichterbij bij het behalen van je doel zoals worden aangenomen voor een functie die helemaal bij jou past. Ook is werken voor een uitzendbureau helemaal geen gek idee. Zij kunnen je helpen bij het zoeken van geschikte organisatie en bij het solliciteren. Ben jij op zoek naar een functie in de bouw of techniek?  Ga voor uitzendbureau Vakmasters werken! 

Vergelijkbare berichten