Angst voor de tandarts? Weg ermee!

Is het weer tijd voor een controle bij de tandarts? En zie je hier erg tegenop? Je bent niet de enige. Ongeveer een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. In deze blog lees je een aantal tips om de angst te verminderen. 

Zorg voor een goede sfeer

Als je goed op kunt schieten met je tandarts, kan dat veel voordelen met zich meebrengen. De sfeer is hierdoor wat aangenamer en er kan een praatje worden gemaakt. Laat ook vooral weten aan je tandarts dat je er moeite mee hebt, zodat hij of zij hier rekening mee kan houden. Je kunt bijvoorbeeld een teken afspreken met elkaar, zoals het opsteken van je hand wanneer je pijn hebt. Heeft jouw tandarts hier geen begrip voor? Dan kun je het beste een andere tandarts zoeken die hier wel rekening mee wil houden. 

Angst voor pijn?

Je mond is heel gevoelig, waardoor je snel pijn kunt hebben als de tandarts bezig is. Een verdoving is in dit geval ideaal om de pijn te verminderen. Spreek dit van tevoren af met je tandarts, zodat hier tijd voor ingepland kan worden. Een verdoving heeft meestal even tijd nodig om in te werken. Liever geen verdoving? Spreek dan een teken af met je tandarts, zoals in bovenstaande alinea al is beschreven.

Waar komt de angst vandaan?

Angst voor de tandarts komt meestal door slechte ervaringen uit de jeugd. Het kan zo zijn dat je iets vervelends mee hebt gemaakt bij de tandarts toen je jong was of je hebt iets vervelends gezien bij je ouders. Daarnaast worden er weleens sterk overdreven horrorverhalen verteld over de tandarts, waar de angst vandaag kan komen. De angst kan ook voortkomen uit de angst voor pijn, zoals het raken van een zenuw of het nare gevoel van de boor. 

Naar de tandarts ga je niet alleen voor gaatjes in je tanden. Hij of zij kan je ook heel goed helpen als je bijvoorbeeld een slechte adem hebt of een droge mond. Meestal kun je voor deze problemen ook terecht bij de mondhygiëniste. De tandarts verwijst je dan door. Zoek dus een tandarts waarbij sprake is van wederzijds vertrouwen en praat met elkaar over je angst. Dat kan je al een stuk verder helpen! 

Vergelijkbare berichten