Sollicitatieangst

Iedereen heeft hier wel last van: sollicitatieangst! Bij andere begint dit al bij het schrijven van de sollicitatiebrief, terwijl de ene er last van ondervindt tijdens een de sollicitatie gesprek.Er zijn echter enkele dingen die je kunnen helpen om minder zenuwachtig te zijn tijdens je sollicitatiegesprek. Wij van Vakmasters Goes helpen jou daarbij.

Goede voorbereiding

Je zal wel vaker gehoord hebben dat een goede voorbereiding, het halve werk is. Ook bij een sollicitatiegesprek is dit het geval. Thuis kun je alvast op zoek gaan naar de meest gestelde vragen bij een gesprek. Doe vooraf ook wat onderzoek over het bedrijf, zo voorkom je dat je geen antwoord weet te geven op enkele vragen. En raak jij ook minder zenuwachtig.

Zelfvertrouwen

We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd, welke tegen ons zegt dat we iets niet kunnen. Negeer dit stemmetje! Blijf jezelf herinneren aan alle dingen die je wel goed kunt doen en waarom je geschikt bent voor deze baan. Maak een lijst met daarin al jouw sterke punten en waar jij jezelf ziet over een bepaalde periode binnen je carrière. En wat je al bereikt hebt. Haal al deze punten ook aan tijdens het gesprek. Op deze manier krijg je meer zelfvertrouwen.

Vaardigheden

Vaak reageren wij op vacatures waarvoor we de passie hebben, maar niet alle vaardigheden bezitten. Laat dit niet merken tijdens het gesprek. Geef voorbeelden aan, waarom jij de geschikte persoon bent voor deze job. Vertel bijvoorbeeld hoe je een probleem of situatie zou aanpakken. De ervaren recruiters bij Vakmasters Goes, weten dat de meeste recruiters letten op de zelfverzekerdheid van de kandidaten, tijdens een gesprek. Dit bepaald uiteindelijk als je wel of niet aangenomen wordt.

Referenties

Voor introverte mensen gaat het een beetje moeilijk om een gesprek te voeren. Behalve als het onderwerp over iets gaat, waar ze echt gepassioneerd over zijn. In zulke gevallen komt je netwerk goed uit. De recruiter kan na het gesprek contact opnemen met een van de referenten die hem verder kan overtuigen over jouw talenten. Bij het schrijven van je sollicitatiebrief kun je aan je netwerk vragen als je hen kan opgeven als referent.

Geef de moed niet op, als een sollicitatie gesprek misloopt. Neem dit mee als een ervaring. Zo weet je voor een volgende keer wat je wel of niet moet doen.

Vergelijkbare berichten