Hoe praat je met een puber

Hoe praat je met een puber

Pubers, misschien wel het meest vreselijke stelletje mensen. Niks wat je doet is goed en ze vertellen je eigenlijk helemaal niks. Communiceren is daarom best moeilijk met pubers. Daar willen we je graag bij helpen! 

Durf emotioneel te zijn

Ga je huiswerk maken! Zoiets heb je vast wel eens gezegd tegen je puber. De reactie zal vast even bot zijn. Pubers zullen veel eerder naar je luisteren als je dingen vraagt en uitlegt hoe jij je daar bij voelt. Rationele directe dingen zeggen tegen een puber maakt veel minder indruk dan emotioneel een gesprek voeren met een puber. Pubers zijn ook nog steeds mensen en zullen ook echt wel luisteren als jij zegt waar je mee zit. 

Toon oprechte interesse

Praat niet met je puber omdat je perse met hem/haar moet praten. Toon gewoon echt interesse en vraag door op dingen die ze vertellen. Zit niet alleen geïnteresseerd te luisteren, maar zorg van tevoren dat je hoofd leeg is zodat je ook alleen maar echt gefocust bent op het gesprek. Zodra ze het idee hebben dat je met andere dingen bezig bent, zullen ze ook geen zin meer hebben om te praten. 

Maak er geen gehoor van

We snappen dat je wilt weten wat er allemaal gebeurt in het leven van je puber en wat hij/zij allemaal uitspookt. Maar pubers willen helemaal niet alles vertellen. Het is oké als ze geheimen hebben, dat heb jij ook. Probeer dus ook niet elk klein detail te ontrafelen en geef ze de ruimte om zelf het gesprek te leiden. Dat zorgt ervoor dat je puber denkt dat hij/zij een open gesprek kan hebben en het niet echt een gehoor is maar meer een relaxed gesprek. 

Nog steeds geen goede gesprekken?

Het kan natuurlijk zijn dat al deze tips nog steeds niet helpen en dat je puber nog een gesloten boek blijft. Kijk dan eens op de blog van Love2bemama. Daar staan enorm veel tips, tricks en andere dingetjes die je kunnen helpen om toch een band op te bouwen met de puber(s) in huis. Ook kun je ervaringen lezen van verschillende moeders over o.a. opvoeding, zwanger zijn en ouderschap. 

 

Vergelijkbare berichten