Veel overstappers verwacht door stijgende zorgpremie

Veel overstappers verwacht door stijgende zorgpremie

Vanaf 12 november 2020 is het weer zo ver, vanaf dan kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Vanwege de alsmaar stijgende prijzen voor zorgverzekeringen worden voor 2021 veel overstappers verwacht. Daarom is het goed om alvast jouw zorgverzekering eens goed te bekijken. Zo kun jij inschatten of jij voor het nieuwe jaar een overstap wilt maken.

Waarom een zorgverzekering nodig?

Een basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die woont of werkt in Nederland. Hiermee wordt bijvoorbeeld jouw huisarts, apotheek of psychiater vergoed. Ieder jaar stelt de overheid vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering moet komen. Kinderen moeten ook verplicht een basisverzekering hebben. Het is dus belangrijk om van tevoren jouw zorgverzekering te vergelijken om hier een keuze in te kunnen maken.  

Soorten zorgverzekeringen

Naast de verplichte basisverzekering is het ook mogelijk om je extra te verzekeren met een aanvullende verzekering. Met een aanvullende verzekering kunnen zorgkosten worden gedekt die niet door jouw basisverzekering vergoed worden. Een aanvullende verzekering is uiteraard niet verplicht en mag eventueel ook bij een andere verzekeraar worden afgesloten. Voorbeelden van aanvullende verzekeringen zijn: een verzekering voor tandheelkunde, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. 

Het is ook mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Hiermee krijg je collectieve korting op jouw premie. Deze wordt meestal via een werkgever afgesloten maar kan in enkele gevallen ook worden afgesloten via een sportclub of patiëntenvereniging. Vergelijk daarom verschillende verzekeringen met elkaar, zodat je weet wat de goedkoopste zorgverzekering voor 2021 is.

Eigen risico zorgverzekering

Voor iedere zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico. De hoogte van dit verplichte eigen risico wordt  jaarlijks door de overheid vastgesteld. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde. Tot nu toe bedroeg het eigen risico voor 2020 €385,-. Dit bedrag blijft hetzelfde voor 2021. Goed nieuws dus, al wordt er wel voorspeld dat de premies voor het komende jaar weer zullen gaan stijgen. Hoeveel deze zullen stijgen, verschilt per zorgverzekeraar.

Overstappen van zorgverzekering

De afgelopen jaren zijn de kosten voor een basisverzekering jaarlijks gestegen. Teveel premie betalen wil natuurlijk niemand, daarom is het goed om te kijken wat de voordeligste premie voor jou is. Voor 2021 worden veel overstappers verwacht. Er is namelijk aangekondigd dat de zorgpremies weer zullen stijgen voor het komende jaar. Je kunt online eenvoudig verschillende zorgverzekeringen vergelijken en in één overzicht de verschillende premies zien en prijs en kwaliteit vergelijken. Zo weet je direct wat voor jou de beste premie is!

Vergelijkbare berichten