|

Wat kan ik regelen voor mijn eigen begrafenis of crematie?

Een crematie of begrafenis is voor niemand leuk. Er zal ook een dag komen dat die voor jouzelf wordt gehouden. Het is dan ook erg fijn als alles goed geregeld is en mensen op een goede manier afscheid van je kunnen nemen. Je kunt voor je overlijden ook zelf alvast dingen regelen voor je afscheidsceremonie. We laten jou precies weten wat! 

 

Verklaring wensen uitvaart

Mocht je zelf wensen hebben op je eigen uitvaart kun je dat vastleggen in een document. Het is dan wel belangrijk dat een van je familieleden of vrienden dit document heeft omdat ze het anders niet weten. Deze kun je zelf maken of laten maken bij een notaris. Bij het maken van die verklaring moet je er voor zorgen dat je die ondertekend met een handtekening en de datum van de ondertekening. 

 

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is fijn om te hebben omdat je dan niet je familie opzadelt met de kosten van de uitvaart. Het is niet verplicht een uitvaartverzekering te nemen maar het is wel fijn voor de rest van de familie. Welke keuze je ook maakt, maak het duidelijk naar je familie om zo onvoorziene kosten te vermijden. Mocht je geen nabestaande meer hebben is het zo dat de gemeente de begrafenis of ceremonie betaald. Dit kan van je erfenis af gaan. 

 

Geef aan wat er met je gaat gebeuren

Sommige mensen geven op dat ze hun lichaam willen inzetten voor de wetenschap en staan hun lichaam dus af na hun overlijden. Dit soort keuzes zijn verstandig als je die van te voren aangeeft. Geef aan of je een crematie, begrafenis of iets anders wilt. Zo is er zekerheid en duidelijkheid wat er met je gaat gebeuren. De nabestaande kunnen dit ook zelf regelen met Marius Terol.

 

Check of er een testament aanwezig is en stel een verklaring van erfrecht op

Een testament wijst de erfgenamen aan en bepaalt wie welk deel van een erfenis krijgt. Via het centraal testamentenregister vraag je een testament op. Een notaris maakt een Verklaring van Erfrecht op. Hierin staat wie is overleden, wie de echtgenoot was, of er kinderen zijn en wie de erfgenamen zijn. Ook staat er of er een testament is. De verklaring van erfrecht heb je nodig om toegang te krijgen tot rekeningen van de overledene of om papieren te wijzigen die op naam van de overledene staan.

Vergelijkbare berichten