|

Hoe kan je je als mantelzorger tijdelijk ontzorgen?

Mantelzorgers hebben het vaak erg zwaar, het constant zorgen voor iemand buiten hun dagelijkse verplichtingen (bijvoorbeeld werk) kan zeer stressvol zijn. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 Nederlanders op één of andere manier mantelzorger zijn, Nederlands is ook aan het vergrijzen dus dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Gelukkig zijn er een aantal manier om een mantelzorger tijdelijk wat te ontzorgen.

Probeer het bespreekbaar te maken op de werkvloer

De combinatie werk en zorg is één van de grootste redenen waardoor mantelzorgers heel erg gestresst kunnen worden, buiten hun voltijd baan moeten ze ‘s ochtends en ‘s avonds ook nog voor een kennis of familielid zorgen. Je kan dit proberen te bespreken met je werkgever om er voor te zorgen dat dit wat soepeler kan gaan, probeer er bepaalde afspraken over af te spreken want dit zal voor de werkgever ook alleen maar goed zijn. Dergelijke afspraken zorgt voor minder verzuim, vervangingskosten en ook voor minder frustraties op de werkvloer.

24 uurs zorg

24 uurs zorg kan een ideale manier zijn om een mantelzorger tijdelijk of definitief te ontzorgen. Je kan 24 uurs zorg inschakelen als iemand niet meer voor zichzelf kan zorgen, hierdoor staan er dag en nacht mensen klaar om in te springen wanneer het nodig is. Je kan dit tijdelijk inschakelen om jezelf de kans te geven om op vakantie te gaan of om gewoon even te ontspannen. Je kan het natuurlijk ook gewoon definitief inschakelen als dit goed bevalt, moet je bijvoorbeeld iemand in de ochtend altijd aankleden voordat je zelf naar je werk moet? Dit kan je dan afschuiven op de 24 uurs zorg zodat je ‘s ochtend meer tijd voor jezelf hebt en daardoor ook relaxter naar je werk kan gaan.

Zorghotel

Een zorghotel kan ook een mooie oplossing zijn, voor zowel de mantelzorger als voor degene die de zorg nodig heeft. Een zorghotel is in principe een tijdelijk verblijf waar iemand 24 uur per dag verzorgt kan worden. Als je als mantelzorger een weekje op vakantie wilt gaan en er is niemand die de zorg kan overnemen, dan is een zorghotel ideaal. Het kan voor de patiënt ook aanvoelen als een vakantie, aangezien zorghotels vaak in mooie, natuurrijke gebieden liggen, ook wordt er veel waarde gehecht aan comfort, service en privacy.

Vergelijkbare berichten