Hoe ga je om met orthorexia? De angst om ongezond te leven

Gezond eten speelt een belangrijke rol in onze samenleving. In Westerse landen is obesitas een groot probleem. We bewegen te weinig en eten te ongezond. Doordat het de gemoederen zo bezig houdt, ontstaat er echter ook een duidelijke oppositie. Mensen die juist doorslaan in afvallen en eetstoornissen ontwikkelen. Daarnaast is er nog een groepering ontstaan. Deze eten té gezond. Zij lijden aan orthorexia. Hoewel deze stoornis officieel (nog) niet tot de eetstoornissen behoort, kan het een best wel griezelige aandoening zijn.

 

Doordat mensen steeds meer bewust worden van hun voeding, zien we dat er ook een collectieve angst voor ‘slecht’ voedsel ontstaat. Over een keer bestellen bij butlon.com voel je je al snel schuldig. Net als de angst die je voelt als je de volgende dag op de weegschaal laat staan. Het lijkt ons verschrikkelijk om iedere dag met die angst te moeten leven. Want laten we eerlijk wezen: rationeel gezien weten we best dat een keertje ongezond eten helemaal geen kwaad kan. Maar hoe ga je er mee om als jou dit niet meer lukt? Als orthorexia, de angst om ongezond te leven, jouw alledaagse bestaan overneemt? In dit artikel geven we enkele tips.

 

Hoe begint orthorexia?

 

Orthorexia begint meestal heel onschuldig. Vaak stellen mensen doelen om iets gezonder te gaan eten en slaan hier uiteindelijk in door. Waar wij de vraag: wat eten we vanavond voor 2 personen? Waarschijnlijk heel eenvoudig kunnen beantwoorden, is dit voor mensen met orthorexia heel lastig. Zij proberen continu de meest gezonde opties tegen elkaar af te wegen. Uiteindelijk slaan ze hier zo erg in door, dat ze zich zelfs ieder koekje of snoepje ontzeggen.

 

Gek genoeg kan deze obsessie voor gezond leven juist leiden tot een heel ongezond leven. Bedenk zelf maar eens hoe het is als je dag in dag uit met eten bezig bent. Genieten is er dan niet meer bij. Bovendien moet genieten van lekker eten gewoon kunnen. Balans is het sleutelwoord.

 

Hoe ga je om met deze angst?

 

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je een probleem hebt. Hoewel er niets mis is met een gezond voedingspatroon, mag dit natuurlijk niet je hele leven bepalen. Er moet ook ruimte zijn voor genot en andere dingen in je hoofd dan enkel eten en sporten. Heb je er echt heel veel moeite mee? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan samen met jou de verschillende mogelijkheden bekijken. Wellicht is het bijvoorbeeld een goed idee om met een diëtist te gaan praten. Die kan jou helpen bij het bedenken van een gezond voedingspatroon en tevens uitleggen dat een snack tussendoor geen enkel probleem hoeft te zijn.

 

Stel tevens doelen voor jezelf. Haal jezelf een keer uit die comfortzone van gezond eten en kies eens voor online eten bestellen via Butlon.com. Pak de dagen daarna weer gewoon je gezonde leven op en ga vervolgens op de weegschaal staan. Je zal al snel merken dat er weinig verandering is. Bovendien is de wereld niet vergaan, hoewel je dat gevoel in eerste instantie wel had. Hoe vaker je jezelf uitdaagt en hoe meer je ziet dat het uiteindelijk wel meevalt, hoe meer controle je uiteindelijk weer op je eigen gedachtes krijgen. Gezond eten is goed, veel bewegen ook, maar een keer een ongezonde snack of maaltijd is ook geen probleem. Zolang je alles met mate doet, geniet je altijd van een gezond en fijn voedingspatroon.

Vergelijkbare berichten