Wennen aan een multifocale bril

Het is hartstikke normaal dat je even moeten wennen aan een nieuwe bril, zeker als dit voor jou de eerste keer een bril is met multifocale glazen. Je ogen moeten namelijk leren kijken door de drie verschillende sterkte gebieden van de glazen. 

Waarom een multifocale bril? 

Een bril met multifocale glazen is ideaal voor iedereen die bijziend. maar ook verziend is. Door een bril met multifocale glazen van B-optics te dragen, hoef je niet meer voortdurend te wisselen van bril en zie je toch alle afstanden scherp. De bril bestaat uit verschillende sterkte gebieden en dit zorgt ervoor dat je hersenen en je ogen tijd nodig hebben om te wennen aan deze nieuwe manier van kijken.

Klachten door een multifocale bril 

Tijdens de gewenningsperiode zijn er verschillende klachten die je kunt ervaren. De klachten verschillen van hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en duizeligheid tot het verkeerd inschatten van afstanden. Deze klachten nemen vaak geleidelijk af en verdwijnen uiteindelijk vrijwel altijd volledig.

Hoelang duurt het om te wennen aan multifocale glazen? 

Het verschilt erg per persoon hoe lang het duurt voor je helemaal gewend bent aan een nieuwe multifocale bril. De meeste brildragers zijn binnen twee weken volledig gewend aan een nieuwe bril. Geef dus niet na een paar dagen op, maar zet de bril minimaal twee weken op om je ogen de kans te geven om te wennen aan de nieuwe bril. Draag de bril zo vaak en zo lang mogelijk en wissel niet meer af met je oude bril, hiermee vertraag je de gewenningsperiode. 

Wat als de klachten niet vanzelf overgaan? 

Heb jij jouw nieuwe multifocale bril al twee weken continu gedragen, maar zijn de klachten niet verminderd? Ga dan terug naar de opticien. Het kan zijn dat de brillenglazen niet goed geslepen of geplaatst zijn, of dat het montuur zelf verkeerd is afgesteld. Het is verstandig dit te laten controleren, zodat je niet rond blijft lopen met klachten door je nieuwe bril met multifocale glazen.

Vergelijkbare berichten