Welke handaandoeningen zijn er?

Klachten of een aandoening hebben in je hand, pols of elleboog is hartstikke vervelend. Je bent opeens een stuk beperkter in het dagelijks leven en je loopt er de hele dag door tegenaan. Er zijn allerlei verschillende hand-, pols en elleboogklachten en aandoeningen waar je last van kan hebben. We gaan in dit artikel een diepere duik nemen in handaandoeningen dus lees zeker verder!

Het carpaal tunnel syndroom

Ten eerste gaan we het hebben over het carpaal tunnel syndroom. Dit syndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw. Deze zenuw loopt in het midden van de arm, in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols. deze zenuw wordt ook wel de nervus medianus genoemd. Als gevolg kan je klachten krijgen zoals een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en vingers.  De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder. Je kan carpaal tunnel syndroom behandelen door handpolsexpert.nl door middel van fysiotherapie. 

Een triggerfinger

Het kan ook voorkomen dat je last hebt van een triggerfinger. Bij een triggerfinger is er sprake van een irritatie van de peesschede die de buigpees van een vinger of duim omgeeft. Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een zwelling in de pees of een peesschedevernauwing. Het normale en soepele glijden van de buigpees tijdens het buigen en strekken van de vinger wordt hierdoor belemmerd en is dan meestal erg pijnlijk en geeft een knappend of hokkend gevoel. In meeste gevallen ontstaat een triggerfinger door overbelasting van de vinger of door een stevige en langdurige druk op de pezen. Je kan bij een triggerfinger moeite hebben met het buigen of strekken van de vinger, dit doet dan pijn en voelt vervelend. Na het buigen hoor of voel je een knak of blijft de vinger stijf. Er kan ook een zwelling in de palm van de hand ontstaan of in de vinger of duim. Een triggerfinger is zowel operatief als niet-operatief te behandelen.

Een skiduim

Een andere aandoening aan de vingers is een skiduim. Een skiduim is een blessure aan de duim waarbij de gewrichtsband aan de binnenkant van het onderste gewricht van de duim verrekt of gescheurd is. De scheuring gebeurt meestal ten gevolge van een ontwrichting van het duimgewricht. Doordat deze gewrichtsband niet goed meer werkt, wordt de stabiliteit van het duimgewricht slechter en kan er een instabiliteit van de duim ontstaan. Tapen, een brace of een spalk kan de oplossing voor een skiduim zijn, ook fysiotherapie kan resultaat leveren. Bij een scheuring is eerst een operatie nodig, maar daarna is fysiotherapie nog steeds aan te raden en hulpvol.

Vergelijkbare berichten