Bewust omgaan met alcohol

Met de zomer voor de deur en de terrassen die na lange tijd weer open mogen is het zeer verleidelijk om weer lekker een glaasje te drinken. Wanneer het bij één of twee glazen blijft is dat ook geen enkel probleem. Gewoon van genieten. Het wordt wel problematisch als je aan jezelf merkt dat je niet kunt stoppen na 2 glazen of elke dag veel drinkt, vaak alleen drinkt of je soms verplichtingen laat schieten door alcoholgebruik. Er is dan lang nog niet altijd direct sprake van een alcoholverslaving maar het is wel verstandig om dan bij jezelf te rade te gaan wat de oorzaak is van jouw drankgebruik. Afkicken van alcohol kan heel moeilijk zijn en het is daarom zaak om het zover niet te laten komen.

 

Alcoholverslaving in Nederland

Een alcoholverslaving komt veel voor in ons land. Geschat wordt dat tussen de 82.400 en 350.000 Nederlanders te maken hebben met een alcoholverslaving. Daarnaast kennen we 1,4 miljoen zware drinkers en zijn 400.000 mensen probleemdrinkers. De leeftijden schommelen tussen de 18 en de 64 jaar. Er wordt gesproken van een alcoholverslaving wanneer je zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk wordt van de drank. Je kan niet meer goed functioneren wanneer je niet gedronken hebt. Trillende handen, overmatig zweten zijn nog maar enkele van de symptomen die je kunt krijgen wanneer je ontwenningsverschijnselen hebt. Uiteindelijk zullen de gevolgen van een verslaving altijd leiden tot sociale, lichamelijke en psychische schade.

 

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Lang niet iedereen die drinkt heeft te maken met een alcoholverslaving. Veel mensen drinken regelmatig een glas alcohol zonder dat dit tot problemen leidt. Een alcoholverslaving kan een proces van vele jaren zijn en te maken hebben met onderliggende problemen als persoonlijke omstandigheden, erfelijkheid, ingrijpende gebeurtenissen of de sociale omgeving waarin je verkeert. Drinken om even niet aan je problemen te hoeven denken of drinken omdat je geen nee durft te zeggen komt maar al te vaak voor. Alcoholvrij bier drinken wordt toch nog te vaak gezien als te soft gedrag.

 

Gevolgen van alcoholverslaving

Drank maakt meer kapot dan je lief is, luidt het bekende gezegde. Inderdaad kan alcoholisme heel veel kapot maken. Niet alleen is het slopend voor je eigen lichaam maar ook derden krijgen te maken met de gevolgen van jouw drankmisbruik. Met teveel drank op achter het stuur kruipen heeft al veel te veel onschuldige levens gekost. Daarnaast leidt alcoholisme vaak tot geweld in het gezin of daarbuiten. Laat het niet zover komen en zoek tijdig hulp. Je hoeft je daar zeker niet voor te schamen. Iemand die hulp zoekt voor zijn alcoholverslaving is juist heel goed bezig. Daar moet je sterk voor in je schoenen staan. Opname in een kliniek is maar zelden nodig. Vaak kan met enkele gesprekken en zelfs online hulp al heel veel bereikt worden. Geniet dus, maar drink met mate!

Vergelijkbare berichten