Hoe kun je afkicken van drugs?

Overmatig drugsgebruik is een veelvoorkomend probleem onder jongeren en volwassenen. Het begint meestal onschuldig met een enkel jointje, maar dit kan al snel uitmonden in een verslaving. Ben je eenmaal verslaafd, dan is afkicken van drugs vaak lastig. Met deze stappen kun je jouw weg naar herstel inzetten en zelfstandig leren afkicken van drugs.

Van festivalpleziertje naar verslaving

Het is tegenwoordig bijna meer uitzondering dan regel als je helemaal geen drugs in je jeugd gebruikt hebt. Bijna iedereen heeft wel eens een jointje of pilletje genomen om te proberen. Als het alleen bij experimenteren blijft, kan dit vaak niet veel kwaad. Het wordt pas een probleem als je echt niet meer zonder kunt en regelmatig de drang voelt om te moeten gebruiken. Het komt daarom ook regelmatig voor dat mensen starten met een jointje op een festival of tijdens het uitgaan en er jaren later achter komen dat ze eigenlijk niet meer zonder partydrugs of harddrugs kunnen. Ben je eenmaal verslaafd, dan is het erg lastig om hier helemaal zonder hulp weer vanaf te komen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om te stoppen met jouw drugsverslaving.

Stap uit een toxische omgeving of verander deze

Heb je thuis een geheime plaats waar je jouw drugs bewaard, zodat je partner er niet achter komt? Of heb je vrienden die stimuleren dat je drugs gebruikt op feestjes? Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je uit deze giftige omgeving stapt. Door steeds in dezelfde situatie te blijven, houd je jouw gedrag in stand en wordt je niet ontmoedigd om te stoppen. Om hier verandering in te brengen, moet je de drugs als eerste moeilijk bereikbaar maken voor jezelf. Hoe moeilijker het voor je is om eraan te komen of het in het geheim te gebruiken, hoe minder je geneigd zal zijn om terug te vallen in je oude gewoontes.

Gooi de drugs in huis weg en licht je vrienden en/of partner in

Zorg dat de drugs niet in huis zijn en gooi deze weg, zodat je niet op een zwak moment alsnog naar drugs kunt grijpen. Ga met de billen bloot en licht je partner in over je drugsgebruik. Dit kan in het begin misschien lastig zijn en zelfs tot ruzie leiden, maar op de lange termijn is dit wel beter voor je relatie. Als je partner eenmaal weet van jouw drugsgebruik kan hij of zij jou ook stimuleren om er vanaf te blijven. Kun je geen nee zeggen tegen je vrienden die alsmaar zeggen dat je drugs moet gebruiken? Dan is het beter om tijdelijk of helemaal te breken met je vrienden, zodat je niet in de verleiding kunt komen. Vind je helemaal breken te rigoureus? Dan kun je ze ook inlichten over je plannen, zodat ze jou kunnen helpen bij het afkicken. Willen ze jou hier niet in steunen? Weet dan dat dit waarschijnlijk geen echte vrienden van je zijn en dat ze alleen bevriend met je willen zijn zolang je mee blijft doen met het drugsgebruik. In dat geval ben je deze ‘vrienden’ liever kwijt dan rijk.

Zoek hulp bij een professionele instantie

Kom je er zelf echt niet aan uit en helpt het niet om je vrienden en partner in te lichten? Dan is er ook altijd nog professionele hulp. Hierbij kun je vrijwillig opgenomen worden in een kliniek en een afkickprogramma volgen. Hierdoor krijg je jouw leven weer op de rit en krijg je weer controle over je leven en drugsgebruik.

Vergelijkbare berichten