Wat te doen bij droge handen?

Het vaak wassen van je handen kan de reden zijn dat je handen snel uitdrogen. Toch wil je graag jouw handen schoon hebben in deze tijd. Een droge en geïrriteerde huid is helaas wel weer vatbaarder voor infecties. Hoe kan je het beste je handen verzorgen én toch ook de hygiënische voorschriften handhaven? Je leest het hier in dit artikel. 

Hoe vaak moet je jouw handen wassen? 

Het RIVM adviseert om regelmatig je handen te wassen. Na het snuiten van je neus bijvoorbeeld, maar ook na een toiletbezoek en na een bezoek aan een winkel. 

Wanneer er geen zeep aanwezig is, raadt het RIVM aan om desinfecterende handgel te gebruiken. Ook adviseren ze om vloeibare zeep te gebruiken in plaats van een blok, op een blok zeep kunnen namelijk bacteriën gaan zitten. Door je handen goed schoon te houden, verminder je de kans dat je ziek wordt.

De verzorging na het wassen

Gebruik om de droge handen te verminderen elke keer na het wassen of desinfecteren van je handen een goede handcrème. Een vettige crème of boter is het beste voor je huid. Er zijn veel natuurlijke alternatieven als jij liever geen geparfumeerde handcrème wilt gebruiken. Jojoba-olie, kokosolie, arganolie of shea butter van Butterwise beschermen, hydrateren en verzorgen de handen. Ook is het aan te raden om zonbescherming te gebruiken voor je handen. Deze beschermen je handen tegen de schadelijke invloeden van de zon. 

Welke zeep moet ik gebruiken? 

Wanneer je jouw handen wast met zeep of reinigt met een reinigingsgel, lost het vetlaagje op de huid op. Op deze manier verdwijnen de bacteriën van de huid, maar de handen drogen ook uit. Met het gebruik van de juiste zeep kun je de schade aan de huid beperken. De soort zeep die je kiest heeft veel effect op hoe droog de handen aanvoelen na het wassen. Een milde zeep is al veel zachter voor je huid dan een agressieve variant. Het verschil tussen de agressieve en de milde zeep is dat de agressieve zeep alle bacteriën dood, dus ook de ‘goede’ bacteriën. Bij de milde variant worden niet alle bacteriën gedood, het is dus verstandig om voor de milde zeep te kiezen als je snel last hebt van droge handen. 

Desinfecterende handgel

Wanneer je een wastafel in de buurt hebt is het niet perse nodig om desinfecterende handgel te gebruiken. Maar niet iedereen heeft heel de dag een wastafel in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan pakketbezorgers of supermarktmedewerkers, voor hun kan desinfecterende handgel een uitkomst zijn. Probeer het gebruik ervan wel te beperken, want de alcohol die in de handgel zit, droogt de handen heel erg uit. Zorg er dus voor dat je de gel niet te vaak gebruikt en dat je na het gebruik een crème op je handen aanbrengt.

Vergelijkbare berichten