Veilig scooter rijden op een nat wegdek

De eerst gedachte die je krijgt over rijden door de regen, is waarschijnlijk dat je veel minder grip hebt. Dit hoeft niet perse zo te zijn. Wanneer jouw scooter goed in orde is, hoef je je weinig zorgen te maken over wanneer je moet rijden in de regen. Het enige wat je dan moet doen is je rijgedrag iets aanpassen. 

De banden zijn belangrijk

De banden die jij onder jouw scooter of e-scooter van EZ-chopper hebt zitten, zijn heel belangrijk, zeker bij nat weer. De banden zorgen namelijk voor het contact dat jij hebt met het wegdek. Een band die versleten is, heeft veel minder grip op de weg en daardoor zou je last kunnen krijgen met grip houden wanneer het nat is buiten. Er zijn ook speciale winterbanden die je kunt kopen voor bij jouw scooter. Winterbanden zijn van toegevoegde waarde bij temperaturen onder de zeven graden celsius. Normale banden worden wat harder wanneer het buiten kouder wordt. Doordat ze harder worden heb je minder grip. Bij winterbanden heb je dit probleem helemaal niet, deze blijven gewoon wat zachter. 

Remmen bij natte weersomstandigheden

Je moet sowieso oppassen met remmen in bochten, zeker wanneer het nat is buiten. Probeer wanneer het nat weer is niet te laat te remmen, maar begin al eerder met remmen zodat je rustig de snelheid kunt minderen. Gebruik bij het remmen ook altijd je voor- en achterrem en dus niet een van de twee. 

Droog blijven door een windscherm

Je kunt een windscherm op je scooter plaatsen omdat je het mooi vindt, maar je kunt het ook doen omdat het je een stuk droger houdt wanneer het regent. Windschermen bieden ook een uitkomst bij droge dagen wanneer er veel vliegende insecten in de lucht zitten, of wanneer het hard waait buiten. 

Verschillende soorten wegdek

Soms heb je een mooie, schone, geasfalteerde weg, dan hoef je niet bang te zijn dat het gevaarlijk is om op dat wegdek te rijden. Maar liggen er losse klinkers of bladeren, dan wordt de situatie anders. In dit laatste geval moet je rekening houden met je eigen rijgedrag. Dit betekent eigenlijk gewoon dat het verstandig is om rustiger te gaan rijden, verder vooruit te gaan kijken en niet te laat te gaan remmen. De markeringen die op de weg staat zoals de witte strepen op het wegdek kunnen snel glad worden. Rijd hier dus zo min mogelijk overheen als het nat is. 

Vergelijkbare berichten