Hoe ga je met stress om?

Wie vaak last heeft van langdurige werkdruk of stress loopt het risico op allerlei psychische en fysieke klachten. Daarom is het belangrijk om stress te voorkomen en aan te pakken. Door stress aan te pakken blijf je zelf ook energierijk. Heb jij soms wat moeite met het aanpakken van stress? Dan kan je naar een assertiviteitstraining in Breda. Hier word je geholpen met jouw obstakels en leer je nee te zeggen, zodat jij wat meer rust kan nemen. 

Wat is stress?

Stress is niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per se ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen presteren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af. Stress symptomen uiten zich zoals eerder aangegeven op meerdere manieren en bij iedereen anders. Om je te helpen stress eerder te herkennen, hebben wij een verdeling gemaakt tussen; lichamelijke symptomen en stress symptomen in gedrag. Veel rokers die stress ervaren gaan roken. Ook nagelbijten, terugtrekken en ongeduldiger zijn, zijn allemaal symptomen van stress. Door stress kan je ook onzeker worden. Hou daarom je stress goed in bedwang. 

Advies om beter met stress om te gaan 

Merk je aan jezelf dat je last hebt van stress? Probeer dan zo snel mogelijk wat aan je stress te doen. Het beste is om stressklachten te voorkomen. Stress kan je krijgen door verschillende oorzaken. Probeer eerst altijd een goed overzicht te maken van de situatie. Door alles om duidelijk op een rijtje te hebben ervaar jij minder stress. Bedenk wat jou energie geeft, vaak zijn dit positieve dingen. Vermijd zoveel mogelijk negatieve invloed, hierdoor krijg je niet nog meer negatieve energie. Soms is het ook goed om het met iemand te bespreken. Een luisterend oor kan ook al meer ontspanning geven. Doe dit niet zomaar met iemand. Praat je liever niet dan kan je het ook opschrijven in een boekje. Bedenk daarna altijd oplossingen voor jouw problemen. Soms is het nodig om afspraken met jezelf te maken.  

Blijf goed voor jezelf zorgen

Door de dag te beginnen met veel energie voel je jezelf al beter. Slaap daarom genoeg. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat jij problemen beter aankunt. Gezond blijven eten is ook belangrijk, dit houd je fit. Drink geen of weinig alcohol, alcohol zorgt misschien tijdelijk voor wat ontspanning, maar kan op termijn de problemen verergeren. Veel bewegen en sporten kan psychische klachten verminderen. Het helpt om minder te piekeren en je minder snel somber te voelen. Met ontspanning onderbreek je jouw stressreactie van het lichaam. Je geeft jouw lichaam dan de tijd om te herstellen. Ontspanning betekent dat je een moment inplant in je dagelijks leven, wanneer je niet bezig bent met jouw dagelijkse verplichte taken. Zo zorg je voor een goede balans tussen verplichtingen en dingen waardoor je ontspant en die je leuk vind om te doen. 

Vergelijkbare berichten