Ongelukken met een steiger voorkomen

Steigers zijn veel voorkomende dingen op bouwplaatsen. Helaas gebeuren er wel eens ongevallen en in het ergste geval leidt dit tot ernstig letsel of zelfs overlijden. Meestal gebeuren ongelukken doordat: iemand valt van hoogte, een steiger stort in of iemand wordt getroffen door vallende voorwerpen. Bij rolsteiger.net doen ze er alles aan om een steiger zo veilig mogelijk te maken. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ongelukken te voorkomen.

Het trainen van medewerkers

Medewerkers die gebruik maken van een steiger moeten de gevaren kennen en weten hoe ze risico’s moeten vermijden. De volgende punten zijn belangrijk voor medewerkers:

  • Ze moeten in staat zijn om gevaren te herkennen die te maken hebben met steigers. Denk hierbij aan valgevaren en vallende objecten.
  • Kennis over de veiligheidsprocedures.
  • De maximale belasting van de steiger moet in acht worden genomen.
  • Medewerkers moeten weten hoe ze gepast omgaan met steigers.

Toezicht bij de installatie van de steiger 

De toezichthouder steigerbouw moet leiding geven bij het installeren van de steiger. De installatie moet altijd gebeuren volgens de procedures van de fabrikant. Let hierbij wel op dat er geen steigerelementen van verschillende fabrikanten worden gemixt. Wanneer de steiger nog onvolledig is, dient er een waarschuwing te hangen. 

Veiligheid

Het klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de steiger recht en vast staat. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de steiger stabiel staat. Daarna plaats je de steiger basisplaten en voetsteunen op de grond. Wanneer de steiger helemaal opgebouwd is, kun je de steiger tegen het gebouw aan plaatsen. Zorg er wel voor dat de steiger niet uit zichzelf kan bewegen. 

 

Ook moet je leuningwerk en kantplanken installeren op de steiger. Op deze manier is het veiliger om bijvoorbeeld een huis te schilderen. Je beschermt namelijk de medewerkers tegen vallen en er kunnen niet zomaar objecten naar beneden vallen. De toegang kun je ook veilig maken door een ingebouwde ladder te installeren. Zorg ervoor dat medewerkers niet klimmen via delen op het frame die niet bedoeld zijn voor te klimmen. 

Vergelijkbare berichten