Welke soorten afval zijn er?

In Nederland produceren we ieder jaar zo’n 25 miljoen ton afval. Dat is best veel! Gelukkig wordt er steeds meer bewust omgesprongen met afval, maar toch valt er nog wel wat te verbeteren. In dit blog lees je alles over de verschillende soorten afval. Via een afvalcontainer huren van Renewi weet je zeker dat recyclen goed verloopt. Er zijn grofweg vier verschillende soorten afval: restafval, gevaarlijk afval, papier/karton en glas/metalen. Het is belangrijk om te weten welke soort bij welke categorie hoort, want zo weet je ook waar je het moet inleveren.

Restafval

Restafval is alles wat er overblijft nadat je gesorteerd hebt. Dit kunnen etensresten zijn, maar ook verpakkingsmaterialen die niet recyclebaar zijn. Het restafval wordt verbrand en hieruit komt energie vrij. Deze energie wordt gebruikt om bijvoorbeeld huizen mee te verwarmen. In sommige gemeenten mag je ook plastic verpakkingen in het restafval doen, maar dit is niet overal hetzelfde. Informeer dus even bij je gemeente wat de regels zijn.

Gevaarlijk afval

Gevaarlijk afval is afval dat schadelijk kan zijn voor de mens, de natuur of het milieu. Dit soort afval kun je niet gewoon in de normale container doen, maar moet je bij een speciale inzamelingspunt brengen. Hierbij kun je denken aan batterijen, verfresten en medicijnen.

Het is niet altijd even duidelijk wat er precies onder gevaarlijk afval valt. Daarom is het belangrijk om even na te vragen bij je gemeente of bij het inzamelingspunt. Zo weet je zeker dat je het afval op de juiste plek achterlaat.

Papier en karton

Papier en karton worden samen ingezameld, omdat ze allebei recyclebaar zijn. Je kunt dit soort materialen dan ook bij elkaar in de papiercontainer doen. Dit geldt overigens niet voor alle soorten papier. Voorwerpen die nat, vettig of beklad zijn kunnen namelijk niet gerecycled worden en moet je dus in het restafval doen.

Glas en metalen

Glas en metaal kunnen allebei oneindig hergebruikt worden. Daarom is het belangrijk om dit afval ook gescheiden in te leveren. Je kunt glas bijvoorbeeld inleveren bij een containerpark, maar sommige gemeentes hebben ook speciale glascontainers op straat staan. Metalen kun je vaak bij het PMD-inzamelpunt achterlaten of inleveren bij een containerpark.

Vergelijkbare berichten