Waar moet je op letten bij het planten van een beukenhaag?

Een beukenhaag is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Het is een populaire keuze vanwege zijn dichte groei, mooie groene bladeren en het vermogen om privacy en beschutting te bieden. Of je nu een nieuwe beukenhaag wilt planten of een bestaande haag wilt vervangen, er zijn enkele belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je beukenhaag gezond en mooi groeit. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het planten van een beukenhaag.

Selecteer gezonde planten

Het begint allemaal met het kiezen van gezonde planten. Koop je beukenhaag bij een betrouwbare kwekerij of tuincentrum. Let op tekenen van ziekte, plagen of beschadigde wortels. Gezonde planten hebben stevige stelen en een goed ontwikkeld wortelstelsel.

Plantafstand

De plantafstand voor een beukenhaag is afhankelijk van de gewenste dichtheid van je haag. Over het algemeen wordt aanbevolen om beukenplanten op een afstand van 30 tot 60 cm van elkaar te planten. Hoe dichter je ze bij elkaar plant, hoe sneller de haag volledig dichtgroeit.

Kies de juiste beukensoort

Er zijn twee veelvoorkomende soorten beuken die worden gebruikt voor hagen: de groene beuk (Fagus sylvatica) en de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Purpurea’). De groene beuk heeft heldergroene bladeren, terwijl de rode beuk donkerrode bladeren heeft. Kies de soort die het beste past bij jouw voorkeuren en de omgeving waarin de haag wordt geplant.

Bodemvoorbereiding

Beukenhagen gedijen het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Voordat je begint met planten, verwijder je alle onkruid en graaf je een geul van ongeveer 40 cm breed en 40 cm diep. Werk compost of goed verteerde mest door de bodem om de voedingswaarde te verhogen.

Vergelijkbare berichten