Wat moet je doen als iemand overleden is?

Wanneer iemand komt te overlijden kom je terecht in een hectische periode vol emoties, drama en een hoop keuzes. Je moet namelijk afhankelijk van je relatie tot de overleden persoon een aantal dingen regelen. Zo moet de woning worden ontruimd na overlijden en moet er een uitvaart geregeld worden.

Het regelen van een uitvaart

Bij het regelen van een uitvaart moeten er een hoop keuzes worden gemaakt, namelijk het schrijven en sturen van kaarten en uitnodigingen voor de uitvaart. Ook bij het regelen van de uitvaart worden een aantal lastige keuzes gemaakt. De persoon heeft vaak voorafgaand van het overlijden al duidelijk gemaakt of ze begraven of gecremeerd wilt worden. De desbetreffende organisaties nemen een hoop geregel uit handen van de naaste familie en proberen het meeste zelf te regelen. 

Het ontruimen van de woonruimte

Wanneer de persoon overleden is zal zijn of haar woning moeten worden opgeruimd, je kunt dit laten doen door een professioneel verhuisbedrijf zoals Actie Verhuizingen of je vraagt aan familie en vrienden om je een handje te helpen. Wij hebben besloten om de verhuizing door een professioneel bedrijf te laten doen. We hebben alle items gemarkeerd met verschillende kleuren stickers. Rood stond voor het weggooien van een item en groen betekende dat het item bewaard moest worden. 

Tijdelijke opslag

Het is verstandig om voor de te bewaren spullen een tijdelijke opslag te huren. Denk bijvoorbeeld aan een garagebox of iets dergelijks. Hier kan het verhuisbedrijf of jij zelf alle spullen opslaan die je graag wilt bewaren of waar je nog niet zeker van bent om ze wel of niet weg te gooien. Een tijdelijke opslag is een ideale uitkomst voor deze situatie, je betaalt afhankelijk van het aantal vierkante meters slechts enkele tientjes per maand voor!

Het regelen van de erfenis

Met de notaris moet de eventuele erfenis worden besproken. Afhankelijk van het aantal erfgenamen kan dit proces een gehele tijd in beslag nemen. Wij hebben zelf ervaren dat tussen het moment van overlijden en het ontvangen van de erfenis soms wel jaren kan zitten, bij onze familie duurde het bijna twee jaar!

Vergelijkbare berichten